Book Creator

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από τη μουσική

by Αnna Κaranikola

Pages 2 and 3 of 22

Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τη Μουσική
Επιμέλεια:
Άννα Καρανικόλα
Μουσικολόγος/Μουσικοπαιδαγωγός
ΠΕ79.01, Μed
Loading...
«Ως πότε παλικάρια θα ζούμε στα στενά;», τραγουδά το 1796 ο Ρήγας Φεραίος (1757-1798) σε ένα φιλικό του σπίτι στη Βιέννη, με σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες.

Ο Θούριος αποτελεί το τρίτο μέρος του επαναστατικού πολιτικού φυλλαδίου του Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης της Μικράς Ασίας των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας και αναφέρεται στην αξία της ελευθερίας και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Loading...
Η μάχη του Βαλτετσίου (12-13 Μαΐου 1821) είναι μία από τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη των Ελλήνων, που οδήγησε στην Άλωση της Τριπολιτσάς.
Ο Αναγνωσταράς πολεμάει τους Τούρκους στη μάχη του Βαλτετσίου.
Το τραγούδι Στα Τρίκορφα μες στην κορφή το έγραψε ο Τσοπανάκος από τη Δημητσάνα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Παναγιώτης Κάλας.

Ακολουθούσε τον Νικηταρά και τα παλικάρια του και τους ψυχαγωγούσε με τα τραγούδια του.
Πολλοί από τους αγωνιστές του ’21 ήξεραν κι έπαιζαν παραδοσιακά μουσικά όργανα, τα οποία τα κατασκεύαζαν οι ίδιοι.
Μουσικά όργανα της εποχής: ταμπουράς, λύρα, λαούτο, τουμπελέκι, ζουρνάς, φλογέρα από καλάμι, νταούλι.
Ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης (1797-1864), σύμφωνα με τα απομνημονεύματά του, κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιουταχή το 1826, αυτοσχεδίασε κι έπαιξε με τον ταμπουρά του το μοιρολόι Ο ήλιος εβασίλεψε.

Ο Μακρυγιάννης κουβαλούσε πάντα επάνω του τον ταμπουρά του, ο οποίος σήμερα φυλάσσεται στο Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο.
Τα κλέφτικα τραγούδια είναι δημοτικά τραγούδια που πήραν το όνομά τους από το περιεχόμενο των στίχων τους. Μιλούν για την επαναστατική δράση των κλεφτών και των αρματολών κατά της περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στους στίχους αναφέρονται στοιχεία για τη ζωή, τα κατορθώματα και τον θάνατο των ηρώων.
Το τραγούδι Ο τελευταίος αποχαιρετισμός του Κλέφτη είναι από τη πρώτη Συλλογή των δημοτικών μας τραγουδιών η οποία δημοσιεύτηκε στο 1824 στο Παρισι.
PrevNext