Book Creator

Portofoliu

by Daniela Rusu

Cover

Loading...
Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”
Loading...
Portofoliu
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Rusu Daniela, gr.213
Porfesor: Doca Ana
Loading...
Loading...
Loading...
Cuprins
1. Lucrari proprii:
*Discurs argumentativ ,, Un asemenea popor e sortit sa moara sugrumat de alte noroade, mai invatate, ori se vede osandit pana a urma sa munceasca numai in folosul acelora-chiar daca protesteaza...''
*Eseu introductiv ,,Mitul-fundamentul oricarei culturi''
*Dictionarul enciclopedic dupa tehnica ,,PRES''
*Greseli de exprimare in Mass-Media
*Sarbatoarea Sanzienelor
*Eseu & Plan Schematic "Nedreptate Sociala"
2. Fise Bibliografice:
*Dimitrie Cantemir
*Grigore Alexandrescu
*Ion Budai-Deleanu
*Gheorghe Asachi
3. Curente Literare:
*Umanismul
*Renasterea
*Iluminismul
*Clasicismul
4. Agenda de lectura:
*Ion- Liviu Rebreanu
*In vreme de razboi-Ion Luca Caragiale
*Fratii Jderi- Mihail Sadoveanu
*Povara bunatatii noastre-Ion Druta
*Nunta in cer-Mircea Eliade
*Cel mai iubit dintre pamanteni-Marin Preda
5. Agenda Ortografica.
Viziune
Obiective
Plan
Actiune
Succes
Comic Panel 1
1.Stapanirea rationala si functionala a limbii literare;

2.Formarea reprezentarilor culturale , precum si a unui univers afectiv si atitudinal coerent;

3.Insusirea unor metode si tehnici de munca intelectuala;

4.Impărtășirea principiilor estetice a curentelor literare;

5.Cultivarea expresivitatii si a sensibilitatii lecturii.
Lucrari Proprii
Comic Panel 1
,,Inceputul este cea mai importanta parte a unei lucrari."
Platon
-Discurs Argumentativ-
,, Un asemenea popor e sortit sa moara sugrumat de alte noroade, mai invatate, ori se vede osandit pana a urma sa munceasca numai in folosul acelora-chiar daca protesteaza...''

Va salut cu mare respect dragii mei colegi, stimata profesoara. Ultima oara in buletin eram scrisa sub numele de Rusu Daniela, acum pare ca nimic nu s-a schimbat. Numele meu va suna familiar incat sa imi puteti crea biografia. Caut, dar nu gasesc rostul sa spun prea multe despre mine, cum spunea proverbul: ,,Vorba lunga, saracia omului.", iar eu daca deschid gura dau faliment. Pana la urma, nu asta e principiul adunarii noastre aici. Indeaa crearii acestui discurs mi-a venit zilele trecute, dupa ce am citit un mic fragment din volumul ,,Scrieri" de George Toparceanu, poet originar dupa bunicul sau di partea tatalui, din Toparcea, care invitat acum aproape o suta de ani pe scena Teatrului National din Iasi sa tina o conferinta la o sarbatoare a cartii, printre altele spunea: ,, Un asemenea popor e sortit sa moara sugrumat de alte noroade, mai invatate, ori se vede osandit pana a urma sa munceasca numai in folosul acelora-chiar daca protesteaza...'', avand referire la poporul care nu citeste, asa cum se cuvine, cartile bune, scrise in limba lor.

Ca sa fim sinceri cu noi, cel mai mare cosmar al elevilor si studentilor a fost mereu cartea, incat ne duceam acasa, stiind ca ne asteapta acele ore de chin. Eram de parca, obligati de catre profesori sa citim ceea ce nu ne place si ceea ce nu ne aduce interes. Pai iata ca intr-un fel sau altul, acel cosmar a devenit o realitate frumoasa. Cu cuat anii treceau, interesele apareau si dorinta crestea. Vorbele lui Toparceanu nu au facut altceva decat sa imi confirme cuva gandurile mele pentru a putea fi sigura a le spune. Intr-adevar, orientandu-ne spre o lecutrare a cartilor universale cu un inteles diferit si limbaj strain, ajungem sa ne pierdem printre straini desi fizic suntem acasa. Ajung sa intreb pe cineva daca citeste, la care persoana data mi-a oferit un raspuns afirmativ, incepandu-mi a enumera o lista de scriitori universali, la care eu la randul meu pomenesc de Bacovia. Raspunsul mi-a deschis larg ochii, incat aveau cale libera sa iasa din orbita...A intrebat ,,Cine?". Am tacut oarecum stanjenita. Mi-am dat seama ca nu putem, avea o evolutie frumoasa ca popor, promovand lucrarile universale, nestiind macar putinul despre cine ne-a creat pe noi. Avem o biblioteca intreaga dar nici un poet de-al nostru pierdut printre cartile aflate in ea. Ne cream propriile valori si ganduri citite dar totusi suntem necuviinciosi in fata altora pentru ca invatatura tot de la ei am tras-o. E trist, dar iar ajung la vorbele lui Toparceanu: ,,Vazuta-ti dvs. vreodata vreun bou cititnd pe Eminescu?".

Va multumesc enorm pentru atentia acordata si ruptura dvs. din timpul personal pentru a fi prezenti astazi aici, atat de devreme. Cum nu s-ar spune: ,,Cine se scoala devreme, departe ajunge." Deja e al doilea an de cand ma trezesc la 5 jumate din vedeti singuri unde am ajuns.
-Mitul-Fundamentul oricarei culturi.-
Mitul sta la baza oricarei culturi, indiferent de vechimea istorica a acestuia. Mircea Eliade sustinea ca ,, este greu sa se dea mitu;ui o definitie acceptata de toti savantii si care trebuie sa fie in acelasi timp accesibila nespecialistilor", dar eu sustin ca mitul este un element esential al civilizatiei umane, in care sunt codificate toate credintele, principiile morale.
Mitul este o realitate culturala extrem de complicata care poate fi abordata si interpretata in perspective multiple si complementare. Acestea reprezentau consemnarea evenimentelor importante pentru comunitate, diin unicul mod de a intelege si a explica lumea. Facand apel imaginar, miturile universale au la baza lor ceva asemanator, bazandu-se pe adevaruri umane, fiind o poveste care traduce realitatea sub forma simbolica. Nu in ultimul rand, mitul are rolul de model pentru comportarea omului, oferind mesaje, semnificatie si valoare.
In cocnlcuzie, mitul reprezinta fundamentul oricarei culturi, reflectand identitate culturala al unui popor. Miturile au fost si sunt o sursa de inspiratie pentru toate domeniile artei.
PrevNext