Book Creator

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

by martha haritoudi

Cover

Loading...
Loading...
25 ΜΑΡΤΙΟΥ
Loading...
Δ'
Ε'
ΣΤ'
Loading...
ΜΑΡΘΑ ΧΑΡΙΤΟΥΔΗ
ΠΕ 79.01
ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
ΟΙ ΗΡΩΕΣ
Η ΣΗΜΑΙΑ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή.

Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, κατά την οποία τιμάται ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία .
Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ από την ίδια.

Επίσης, με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε στην εκκλησιαστική θεομητορική εορτή που τελείται την 25η Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού. Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το ευάγγελος (=ευ+άγγελος < αγγέλω)
Επίσης, στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια.

Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε από τα νότια διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου επειδή εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη ώστε να επιτευχθεί ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα.
 ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’.


Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια,

Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,

Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε.

Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,

Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον.

Ίνα κράζω σοι, Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε.
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
Ἦχος δ’.

Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.
«Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία»
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ
Η Ελλάς Ευγνωμονούσα 
Θεόδωρος Βρυζάκης,
«Υπέρ Πατρίδος το Παν», πίνακας
του 1858, Αθήνα,
Εθνική Πινακοθήκη
M.ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ:
Συμφωνία της Λεβεντιάς
Η ελληνική επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία τού νεότερου Ελληνισμού, αφού οδήγησε, μετά από 400 χρόνια, στη δημιουργία τού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, ενέπνευσε στις επόμενες γενεές των Ελλήνων διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις και εμψύχωσε τους Έλληνες σε καιρούς δοκιμασίας. 
Τρίτη 29 Μαΐου 1453
Ημέρα θλίψης και πόνου.
Η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων.  
Πέρασαν 100, 200, πέρασαν 300, 400 χρόνια σκλαβιάς, μέσα στο σκοτάδι, το φόβο, τα δεινοπαθήματα. Τα βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εξευτελισμοί του υπόδουλου ελληνισμού δημιούργησαν μεγάλη εχθρότητα ανάμεσα στους Έλληνες και στους Τούρκους κατακτητές.
Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω
Πατριδα μου 
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Το Μάρτιο του 1821 ξεσπάει η επανάσταση στην Πελοπόννησο και ακολουθεί όλος ο ελλαδικός χώρος. Όλοι τρέχουν να πάρουν μέρος στον αγώνα για απελευθέρωση. Η απόφαση ήταν να αρχίσει η επανάσταση στις 25 Μαρτίου. Τότε είναι και η γιορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας και οι Έλληνες ζητούν τη βοήθειά της.
-Ελευθερία ή Θάνατος!
-Ζήτω, παιδιά! Ζήτω η λευτεριά!
-400 χρόνια μάς ποτίζουν δηλητήριο!
-400 χρόνια μάς ρουφάνε το αίμα!
-Τούρκος μη μείνει στο Μωριά, μηδέ στον κόσμο όλο! -Η Παναγιά είναι μαζί μας!
-Οι Τούρκοι δεν είναι ανίκητοι! -Όσα μας κάνανε, θα μας το πληρώσουν! -Ετοιμαστείτε! Τόσο χρόνια μας κάψανε την καρδιά!
PrevNext