Book Creator

ΑΠΟΚΡΙΕΣ (ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ)

by martha haritoudi

Cover

Loading...
Loading...
ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΔΡΩΜΕΝΑ

ΗΘΗ & ΕΘΙΜΑ
Loading...
Loading...
ΑΠΟΚΡΙΕΣ
Loading...
ΜΑΡΘΑ ΧΑΡΙΤΟΥΔΗ
ΠΕ 79.01
Απόκριες στην Ελλάδα: Η ιστορία τους

Οι Απόκριες στην Ελλάδα είναι άµεσα συνδεδεµένες µε την πολιτισµική κληρονοµιά µας και πρόκειται για µια γιορτή που χάνεται βαθιά µέσα στον χρόνο.

Την πρωτοσυναντάµε στην αρχαία Ελλάδα, όταν συνδεόταν άµεσα µε τη λατρεία του θεού Διονύσου. Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν σε σατύρους, ξεχύνονταν στους δρόµους και επιδίδονταν σε τολµηρές πράξεις φορώντας µάσκες, που σκοπό είχαν να κρύβουν τα πρόσωπά τους ώστε να εκφράζονται ελεύθερα. Οι τελετουργίες αυτές θεωρούνταν ότι επέφεραν την κάθαρση µετά την έντονη αταξία.

Στη σύγχρονη εποχή, οι Απόκριες είναι µια αφορµή όχι µόνο για διασκέδαση, αλλά και για τη διατήρηση ενός πολύ σπουδαίου κοµµατιού της ελληνικής παράδοσης. Τοπικά έθιµα σε κάθε γωνιά της χώρας, εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώµενα αναβιώνουν στιγµές από το παρελθόν, µε στόχο τη συµµετοχή σε µια µεγάλη γιορτή που συνδέει τους ντόπιους µε τους επισκέπτες προσφέροντας µια µικρή απόδραση από την καθηµερινότητα.
ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ ΚΑΙ Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Οι Απόκριες κρατούν τρεις εβδομάδες. Γι’ αυτό το λόγο αυτή η περίοδος ονομάζεται «Τριώδιο».
(Το τριώδιο είναι εκκλησιαστικό βιβλίο με ύμνους για κάθε μέρα της Σαρακοστής).

Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται «Προφωνέσιμη», γιατί παλιότερα «προσφωνούσαν» δηλαδή διαλαλούσαν στα χωριά κυρίως, την αρχή της Αποκριάς.

Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται «Κρεατική» ή «Κρεατοφάγος» επειδή έτρωγαν κρέας.

Η Τρίτη «Τυρινή» ή «Τυροφάγος», επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα για να προετοιμαστούν σιγά σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής.

Από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, το καρναβάλι ξεκινά κάθε χρόνο την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου και λήγει την Κυριακή της Τυροφάγου.

Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των τριών εβδομάδων του εορτασμού του Καρναβαλιού.
Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέµπτη είναι µια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται µέσα στους αιώνες. Είναι η µέρα που τρώγεται κρέας.

Ellipse;
Δείτε στο Thinglink τον Χάρτη με τα Έθιμα της Αποκριάς στην Ελλάδα από την Αγάθη Παπαθανάση.
Η λέξη Τσικνοπέµπτη προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (η µυρωδιά του καµένου ψηµένου κρέατος) και «Πέµπτη», και γιορτάζεται την Πέµπτη που είναι 11 µέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα.

Είναι µια µέρα χαράς αλλά και προετοιµασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η 40-ήµερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει.
Ελληνική παράδοση
Ήθη και έθιμα της Αποκριάς
Το κύριο γνώρισμα των Αποκριών είναι οι μεταμφιέσεις τις οποίες συναντάμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το όνομα των μεταμφιεσμένων διαφέρει από τόπο σε τόπο: κουδουνάτοι, καμουζέλες, μούσκαροι αλλά το κοινότερο είναι μασκαράδες και καρνάβαλοι που προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις maschera και carnevale.

Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα εθίμων που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά.
ΘΡΑΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΚΡΗΤΗ
ΗΠΕΙΡΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΚΥΠΡΟΣ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Ξάνθη:
Το κάψιμο του «Τζάρου»

Tο καρναβάλι της όµορφης Ξάνθης έχει γίνει σηµείο αναφοράς για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όχι µόνο, καθώς αποτελεί το δεύτερο µεγαλύτερο της χώρας µετά αυτό της Πάτρας. Διοργανώνεται µε τη στήριξη περισσότερων από 40 πολιτισµικών φορέων και συλλόγων της περιοχής. Εστιάζει στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισµού της περιοχής και διαρκεί πάνω από µία εβδοµάδα, µε πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Μετά την παρέλαση η παράδοση απαιτεί το κάψιµο του «Τζάρου», αντίστοιχου του Βασιλιά Καρνάβαλου, που καίγεται στην είσοδο της παλιάς πόλης. Αποτελεί ένα φαντασµαγορικό υπερθέαµα, το οποίο σηµατοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Ο «Τζάρος» κατά τους ντόπιους ήταν ένα κατασκευασµένο ανθρώπινο οµοίωµα, τοποθετηµένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια.
Θ
Ρ
Α
Κ
Η
PrevNext