Book Creator

ΔΙΑΣΗΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

by martha haritoudi

Cover

Loading...
Loading...
Loading...
ΔΙΑΣΗΜΑ
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ
ΣΤΟΝ
ΚΟΣΜΟ
Loading...
ΜΑΡΘΑ ΧΑΡΙΤΟΥΔΗ
ΠΕ79.01
Διάσημα καρναβάλια του Κόσμου
Σε διάφορες γωνιές του κόσμου γιορτάζονται με κάθε επισημότητα οι Απόκριες.

Κάτοικοι και επισκέπτες μεταμφιέζονται, χορεύουν, ξεφαντώνουν και συμμετέχουν στο καρναβάλι, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες στον τρόπο που γιορτάζεται, αλλά κάθε περιοχή προσθέτει το δικό της στίγμα ανάλογα με τα έθιμά της, τις πολιτιστικές της αποχρώσεις και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν την ιστορία μερικών από τα πιο διάσημα καρναβάλια του κόσμου! 
Το Καρναβάλι του Ρίο (Βραζιλία)

Το Ρίο ντι Τζανέιρο είναι η κατεξοχήν πόλη του καρναβαλιού. Για 17 ολόκληρες μέρες, που διαρκεί ο εορτασμός της Αποκριάς, όλοι χορεύουν στους ρυθμούς της σάμπα.

Στη μεγάλη παρέλαση, που πραγματοποιείται και διαρκεί 4 μέρες, συμμετέχουν όλες οι σχολές της σάμπα, έθιμο που χρονολογείται από το 1928. Πρόκειται για μια φαντασμαγορική παρέλαση αρμάτων και μεταμφιεσμένων με εκτυφλωτικές στολές, που παρασύρουν όλη την πόλη στους ρυθμούς του καρναβαλιού και του κεφιού.

Αυτός ο λαπρότατος εορτασμός του καρναβαλιού χρονολογείται στο Ρίο από το 1641 και έχει τις ρίζες του στους πρώτους κατοίκους, τους cariocas, που σε κάποιο έθιμό τους χόρευαν και πετούσαν αυγά και νερό ο ένας στον άλλο
Το Καρναβάλι της Βενετίας (Ιταλία)
Πρόκειται για το πιο διάσημο καρναβάλι της Ευρώπης, όπου κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για 12 μέρες κυρίως στην Piazza San Marco, αλλά και στους δρόμους της πόλης, όπου παρελαύνουν μεταμφιεσμένοι με εντυπωσιακές στολές που έχουν σαφείς αναφορές στην comedia del arte.

Η αρχή της παράδοσης αυτής τοποθετείται στον 18 αιώνα και έχει σαν αφορμή μια θλιβερή ιστορία.

Λέγεται ότι οι Βενετσιάνοι άρχισαν να κρύβουν πίσω από τις μάσκες τα μελαγχολικά τους πρόσωπα που πενθούσαν το χαμένο μεγαλείο της Βενετίας ως ηγετικής φυσιογνωμίας του εμπορίου.
Τα χρόνια του Μεσαίωνα ήταν μια γιορτή που σηματοδοτούσε το πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη δίνοντας την ευκαιρία στους Βενετσιάνους να ζήσουν δύο εβδομάδες ξενοιασιάς και να σατιρίσουν τους άρχοντες και την εξουσία κρυμμένοι πίσω από μάσκες. Το πρώτο καρναβάλι πραγματοποιήθηκε το 1296.
Το Καρναβάλι της Νίκαιας (Γαλλία)
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η λέξη «εντυπωσιακό» και η φράση «με μεγάλη ιστορία» περιγράφουν χαρακτηριστικά το καρναβάλι της Νίκαιας, όπου την εποχή αυτή αλλά και πολύ νωρίτερα (προετοιμασία των εκδηλώσεων) όλα μοιάζουν να κινούνται στους ρυθμούς του καρναβαλιού.
Την εποχή του Μεσαίωνα, η περίοδος, πριν από την είσοδο στη νηστεία της Σαρακοστής, ήταν για τους κατοίκους της Νίκαιας μέρες απόλαυσης και καλού φαγητού μαζί με κάθε τι υπερβολικό που σατύριζε πρόσωπα και καταστάσεις με στόχο όμως το κέφι και την χαρά.
Οι πρώτες αναφορές για το καρναβάλι της Νίκαιας ανάγονται στο 1294, χρονιά που ο κόμης της Προβηγκίας Κάρολος της Ανζού (Charles d’ Anjou) πέρασε τις «χαρούμενες μέρες του καρναβαλιού» στη Νίκαια.
Μέχρι το 18ο αιώνα το καρναβάλι σηματοδοτείται από χορούς μεταμφιεσμένων και παρελάσεις τρελού κεφιού στους δρόμους της πόλης. Η επίσημη, όμως, διοργάνωσή του πραγματοποιήθηκε το 1873, χρονιά που ο Andriot Saetone της Νίκαιας ίδρυσε την πρώτη επίσημη επιτροπή του φεστιβάλ και στις 23 Φεβρουαρίου ο 1ος Βασιλιάς Καρνάβαλος έκανε την εντυπωσιακή του είσοδο στην πόλη.
Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αποκριάτικη αυτή γιορτή είναι:
οι παρελάσεις μεταμφιεσμένων, τα κονφετί, οι παρελάσεις αρμάτων στολισμένων από 4.000-5.000 φρέσκα λουλούδια με κυρίαρχο τη μιμόζα που είναι σύμβολο της Νίκαιας, στολισμός της πόλης με γιρλάντες και χιλιάδες πολύχρωμα φωτάκια.
Ο εορτασμός κορυφώνεται με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου το απόγευμα της «Αμαρτωλής Τρίτης» (Mardi Gras) με τη συνοδεία βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.
 Το Καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης (ΗΠΑ)
Άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης καταφθάνουν στην Νέα Ορλεάνη για να συμμετέχουν σε ένα ξεφάντωμα τζαζ μουσικής και μεταμφιεσμένων, που διαρκεί για μέρες και ολοκληρώνεται τη λεγόμενη Αμαρτωλή Τρίτη (Mardi Gras) την τελευταία Τρίτη πριν από τη νηστεία της Σαρακοστής που όλοι τρώνε κρέας.
Το Καρναβάλι του Μαϊάμι
Πάνω από 1.000.000 άνθρωποι συρρέουν κάθε χρόνο στο Μαϊάμι για να συμμετέχουν στο φημισμένο καρναβάλι του.
PrevNext