Book Creator

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά για όλου του κόσμου τα παιδιά...

by Ράνια Ααρών

Cover

Loading...
Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά
Loading...
Loading...
για όλου του κόσμου τα παιδιά...
Loading...
Επιμέλεια: Ράνια Ααρών, ΠΕ 79.01
Αντί προλόγου...
Τελευταία μέρα πριν κλείσουμε για διακοπές Χριστουγέννων. Αρκετά χρόνια πίσω. Έξω από το γραφείο της διευθύντριας με περιμένει ο μπαμπάς της Σίμρα και του Ραούφ . Φορά το σαλβάρι και το φέσι του. Κι ένα πλατύ χαμόγελο. Με πλησιάζει.
-Αυτό είναι για σας! μου λέει με τα σπαστά ελληνικά του.
-Μα γιατί; Πώς; απορώ.
-Μα έρχονται Χριστούγεννα! μου λέει με τον πιο φυσικό τρόπο. "Καλά Χριστούγεννα!"
Αντεύχομαι με τη σειρά μου, τον ευχαριστώ για το δώρο και φεύγω βιαστικά να μη δει τα βουρκωμένα μου μάτια. Ανοίγω την πλαστική τσάντα που μου έδωσε και ξετυλίγω μιαν όμορφη πασμίνα από αυτές που πουλάει στο μαγαζί του.
Ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφίζεται και στο δικό μου πρόσωπο. Δεν απορώ πια. Την ξέρω την απάντηση. Έρχονται Χριστούγεννα. Κι αν θες να μάθεις πώς λέγονται σε κάθε γλώσσα αυτού του κόσμου,δεν έχεις παρά να ψάξεις στο λεξικό τη λέξη...
Α γ ά π η
Αναδρομή στο παρελθόν...
Ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας που οι Ρωμαίοι είχαν αφιερώσει στον Κρόνο, προς τιμήν του οποίου γιόρταζαν τα Σατουρνάλια.
Οι εορτασμοί ξεκινούσαν από τις 17 του μηνός και στις 25 κορυφώνονταν με τα γενέθλια του αήττητου ήλιου.
Η Εκκλησία μας αντικαθιστώντας τη βαθιά ριζωμένη στη λαϊκή συνείδηση ειδωλολατρική γιορτή καθιέρωσε τον εορτασμό της γέννησης του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου θεωρώντας την ως την πλέον κατάλληλη, αφού ο Χριστός αποτελεί τον ζωοδότη ήλιο, τον ήλιο της δικαιοσύνης και της αγάπης.
Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή μα τόσο πλούσια από πλευράς πολιτισμού και παραδόσεων. Αυτό φαίνεται καθαρά από την πληθώρα καλάντων, ηθών και εθίμων που απαντάμε σε κάθε γεωγραφικό της διαμέρισμα.
Τα Ρουγκάτσια στη Θράκη. Το Χριστόξυλο ,οι Καλδαριές και οι Μωμόγεροι στη Μακεδονία. Το αναμμένο πουρνάρι στην Ήπειρο. Η γουρουνοχαρά και το τάισμα της βρύσης στη Θεσσαλία. Το πάντρεμα της φωτιάς στη Στερεά Ελλάδα. Τα Τσιλικρωτά στην Πελοπόννησο. Τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια στο Αιγαίο. Το έθιμο της κολώνιας στο Ιόνιο. Το Χριστόψωμο και τα καρακατζόλια στην Κρήτη.





Κι ανάμεσά τους τα έθιμα που άντεξαν μέχρι τις μέρες μας. Το στολισμένο καραβάκι δίπλα στο ξενόφερτο έλατο. Τα κάλαντα των παιδιών στις γειτονιές. Το ποδαρικό και το σπάσιμο του ροδιού ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Το κόψιμο της βασιλόπιτας με το πρώτο κομμάτι να 'ναι του Χριστού, το δεύτερο του σπιτιού, το τρίτο του φτωχού και μετά των μελών της οικογενείας ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο.
Αυστρία
Στην Αυστρία κατασκευάζονται τις μέρες αυτές παραδοσιακά στεφάνια με κεριά. Κάθε Κυριακή που ακολουθεί ανάβουν και ένα ακόμη κερί μέχρι και την 24η Δεκεμβρίου.
Τα δώρα στα παιδιά τα μοιράζει ο Άγιος Νικόλαος με βοηθό του τον Krampus στις 6 Δεκεμβρίου.
Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι Silent Night, Holy Night το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, η ελληνική «Άγια Νύχτα», τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία στις αρχές του 19ου αιώνα.
Γερμανία
Στη γειτονική Γερμανία συναντάμε το έθιμο του Adventskalender. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 που συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα τα παιδιά ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ένα ζαχαρωτό, ένα παιχνίδι!
Ιταλία
Στην Ιταλία, παρόλο που υπάρχει Άγιος Βασίλης, ο Babbo Natale, τα δώρα τα φέρνει η Befana στις 6 Ιανουαρίου. Πολλοί λένε ότι πρόκειται για μια γριά γυναίκα που ζούσε τον καιρό των Τριών Μάγων αλλά δεν μπόρεσε να φέρει δώρα στον Χριστό. Από τότε λοιπόν έρχεται κάθε χρόνο, τρώει καρύδια και μπισκότα που της αφήνουν τα παιδιά και πριν πετάξει μακριά, βάζει δώρα μες στις κάλτσες τους, κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά και γλυκά για τα φρόνιμα.
Ισπανία
Στις 5 Ιανουαρίου γίνεται η παρέλαση των Τριών Μάγων που καταφτάνουν στην πόλη μοιράζοντας καραμέλες. Το βράδυ τα παιδιά πάνε για ύπνο ελπίζοντας ότι, όταν ξυπνήσουν, θα βρουν μέσα στα παπούτσια τους τα δώρα που τους άφησε ο Μελχιόρ, ο Γκασπάρ και ο Βαλτάσαρ. Το τυπικό γλυκό της ημέρας, το Roscón de los Reyes, είναι ένα μεγάλο τσουρέκι διακοσμημένο με φρούτα γλασέ που συμβολίζουν τα σμαράγδια που στόλιζαν τα ρούχα των Τριών Μάγων. Κάπου μέσα στην τούρτα υπάρχει μια έκπληξη κι όποιος τη βρει θα στεφθεί βασιλιάς του σπιτιού για το υπόλοιπο της ημέρας.
PrevNext