Book Creator

Καλώς το Καρναβάλι!

by Ράνια Ααρών

Pages 4 and 5 of 16

Loading...
Πώς το τρίβουν το πιπέρι
Loading...
Σήμα κατατεθέν κάθε αποκριάτικου γλεντιού, το τραγούδι αυτό από την Ήπειρο προκαλεί άφθονο γέλιο και κέφι συνοδεύοντας αργό αντρικό χορό «στα τρία», όπου ο κορυφαίος τραγουδάει πρώτος και οι άλλοι επαναλαμβάνουν. Μόλις αναφέρεται ο κάθε τρόπος τριψίματος του «πιπεριού», οι χορευτές πέφτουν καταγής και κάνουν τις αντίστοιχες κινήσεις του σώματος. Μόνο ο πρώτος μένει ορθός, εποπτεύει το χορό και με μια βέργα ή λουρίδα «διορθώνει» όποιον δεν πειθαρχεί ή δεν κάνει σωστά τις κινήσεις.
Loading...
Από τη συναυλία
«Τα Αποκριάτικα με τη Δόμνα Σαμίου»
που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2003
Loading...
Η ιστορία του τραγουδιού εντοπίζεται στα βυζαντινά χρόνια που χρησιμοποιούσαν πολύ το πιπέρι στο φαγητό για να νοστιμίσει το κρέας και να μη μυρίζει. Πολλά μοναστήρια αγόραζαν το πιπέρι σε κόκκους και οι καλόγεροι το έτριβαν. Έτσι το πουλούσαν ακριβότερα και είχαν κέρδος. Η δουλειά αυτή όμως ήταν αρκετά σκληρή, καθώς γινόταν σε χειροκίνητους μύλους που απαιτούσαν μεγάλη δύναμη στα χέρια και το τριμμένο πιπέρι δημιουργούσε προβλήματα στα μάτια και την αναπνοή. Έτσι κάποια στιγμή καθιερώθηκε να κάνουν αυτή τη δουλειά μόνο οι καλόγεροι που είχαν τιμωρηθεί για κάποιο παράπτωμα (οι αναφερόμενοι ως "του διαβόλου οι καλογέροι"!)
Άλλη εκδοχή θέλει κλέφτες την εποχή της Τουρκοκρατίας να ζητούν καταφύγιο σε μοναστήρι. Ο ηγούμενος τους δέχεται και τους μεταμφιέζει σε μοναχούς. Όταν φτάνουν οι Τούρκοι και ρωτούν για τους κλέφτες, ο ηγούμενος απαντά ότι δεν έχει ιδέα. Για να τους διασκεδάσει και να αποσπάσει την προσοχή τους, δίνει εντολές κατά διαστήματα στους καθισμένους κάτω μοναχούς να τρίβουν το πιπέρι με διαφορετικό μέρος του σώματός τους γιατί ήταν τάχα τιμωρημένοι. Ο στίχος: «Άιντε σηκωθείτε παλικάρια με σπαθιά και με χαντζάρια» αναφέρεται στα όπλα που έκρυβαν οι κλέφτες κάτω από τα ράσα τους για παν ενδεχόμενο!