Book Creator

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΒΕΝΟΣ- ΕΝΔΗΜΙΚΟ ΦΥΤΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

by Άννα Πατεράκη

Cover

Loading...
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΒΕΝΟΣ
Loading...
ΚΟΥΡΜΟΥΤΣΟΥΛΙ, ΠΛΟΥΜΙ, ΑΛΙΜΑΤΣΑ .......
Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ - Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΒΕΝΟΣ
Στην Κρήτη υπάρχουν περίπου 200 ενδημικά φυτά του νησιού. Ενδημικά φυτά της Κρήτης ονομάζονται εκείνα που φύονται και συναντιούνται μονάχα στην Κρήτη και σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη.
Τα περισσότερα από τα ενδημικά αυτά φυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και είναι δύσκολο να τα συναντήσει κάποιος μη γνώστης.
Ένα από τα κοινά ενδημικά του νησιού είναι και ο περίφημος Κρητικός Έβενος (Ebenus Cretica) που παρά το ότι λέγεται έβενος δεν είναι κάποιο δέντρο αλλά πολυετής θάμνος. Φυτρώνει σε πραγματικά αξιοσημείωτους πληθυσμούς σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα κυρίως στους νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου και πολύ λιγότερο στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, όπου κυρίως απαντάται μονάχα σε γκρεμούς φαραγγιών σαν χασμόφυτο. Υπάρχουν περιοχές στις επαρχίες του Ηρακλείου και του Λασιθίου που πραγματικά κυριαρχεί κάθε άλλου φυτού.
Ο Έβενος ήταν πάντα για τους Κρητικούς ένα πολύ χρήσιμο φυτό και παρά το γεγονός ότι δεν τρώγεται και δεν βράζεται σαν αφέψημα. Οι βλαστοί του αποτελούσαν την καλύτερη τροφή για τα οικόσιτα κουνέλια των χωρικών που τους έκοβαν σε δεμάτια, ενώ τα μαλακά άνθη του χρησίμευαν στο να γεμίζουν τα μαξιλάρια τους αντί για πούπουλα. Κανένα άλλο φυτό σε όλη την Κρήτη δε συναντάται με τόσες πολλές δημώδεις ονομασίες όσο ο Έβενος και σχεδόν σε κάθε επαρχία είχε και άλλο όνομα. Θα το βρούμε σαν Πλουμί, Κουρμουτσούλι, Κοκκαλιά, Αλιματσά, Ματσά, Ακοζαλιά, Αρχοντόξυλο, Γουλαστράκι, Πουλιά, Κατσούλα, Ψευδέβενο, Αρχοντόξυλο και Κουνελόφυτο. Το άνθος του Έβενου είναι ροζ-μωβ και την άνοιξη που ανθίζει κυριολεκτικά βάφει ολόκληρες πλαγιές.
Πάτα πάνω στο σύνδεσμο και δες το Βίντεο.
Στο Καλό Χωριό υπάρχουν έβενοι που έχουν και κατάλευκα άνθη αντί των συνηθισμένων! Μάλιστα έχουν εντοπιστεί μόλις 4 τέτοια φυτά, ευτυχώς σε δύσβατη περιοχή και επισημαίνεται ότι τα λευκά κουρμουτσούλια δεν τα πειράζουμε, δεν τα κόβουμε!

PrevNext