Book Creator

OBICEIURI ȘI TRADIȚII PASCALE PĂSTRATE DIN STRĂMOȘI ÎN JUDEȚUL HUNEDOARA

by Borca Marius-Laurentiu

Pages 2 and 3 of 13

Loading...
Paștele are o semnificație aparte, în toată țara, e o sărbătoare a reînnoirii, care a
creat numeroase tradiții și obiceiuri, iar județul Hunedoara nu poate face excepție.
         Există o serie de obiceiuri care îți atrag atenția sau te fascinează, ce îmbogățesc zestrea culturală a județului.
Pe Valea Mureșului, există sate în care, în noaptea de Înviere nimeni nu doarme deloc, în vreme ce fiecare gospodărie are în curte câte un foc aprins și alimentat cu lemne până în zori. De asemenea, se spune că oamenii care trec la Domnul în Săptămâna Patimilor (Mare), vor merge direct în iad, dat fiind faptul că Raiul are porțile încuiate.
         În Ținutul Pădurenilor, în Sâmbăta Mare, după-masa, în satul Feregi din comuna Cerbăl, are loc, la biserică, sfințirea apei botezătoare. Se spune că prima persoană care va fi botezată cu această apă va avea noroc toată viața. În preajma sărbătorilor pascale, oamenii merg cu mic cu mare la biserică, îmbrăcați în splendidele lor costume populare.
Loading...
La Hondol, în Țara Zarandului, există obiceiul steagului. Acesta este confecționat dintr-o pânză albă simbolizând giulgiul lui Iisus, brodată cu motive populare, imaginea Mântuitorului și alte simboluri ale vieții minerilor din zonă. Pânza stă prinsă de un băț lung (3-4 metri), decorat cu multe fâșii tricolore. În prima zi de Paște, steagul se duce la biserică și la cimitir, unde este sfințit de preotul satului, este purtat pe la fiecare locuință, iar apoi așezat în clopotniță și păstrat până anul viitor. În zonă se practică și obiceiul instalării tuburilor care ”pușcau” cu carbit, în vederea alungării spiritelor rele, însă acest lucru nu prea este pe placul celor mai în vârstă.
         În apropiere de Orăștie, ceterașii din Geoagiu, au obiceiul de a merge în comuna Certejul de Sus, pentru a acompania alaiul ce poartă steagul de Paști. Distanța e de circa 30 de kilometri.