Book Creator

Ιχνηλατώντας το 1821

by ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΟΥ Ε.

Cover

Loading...
Loading...
Loading...
Ιχνηλατώντας το 1821
Loading...
Loading...
Loading...
Συλλογικό έργο μαθητών του 1ου Γυμνασίου Σοφάδων
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαυρογεώργου Ελένη
2020-2021
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Το παρόν ebook διαμορφώθηκε από μαθητές της Γ΄γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Σοφάδων, κατά το σχολικό έτος 2020-2021, στο πλαίσιο του σχολικού πολιτιστικού προγράμματος
"Ιχνηλατώντας το 1821".

Οι μαθητές συνεργαζόμενοι συγκέντρωσαν το υλικό, το οποίο παρουσιάζει πολλές πλευρές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Σκοπός του προγράμματος υπήρξε η ενθάρρυνση των μαθητών, μέσω της ανακαλυπτικής και συνεργατικής μάθησης, να κατανοήσουν την αξία και το μέγεθος της επανάστασης των Ελλήνων το 1821.

Αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα στη διάρκεια της εξ αποστάσεως σχολικής διδασκαλίας (λόγω της πανδημίας του covid 19) κατόρθωσαν να αποτυπώσουν ζωντανά τα πρόσωπα, τους τόπους, τα γεγονότα, τις σημαίες και τα όπλα των επαναστατημένων Ελλήνων.

Μαυρογεώργου Ελένη
Φιλόλογος

Comic Panel 1
Περιεχόμενα
1. Φιλελληνισμός - Φιλέλληνες

2. Φιλική Εταιρεία

3. Άνδρες αγωνιστές του 1821

4. Γυναίκες αγωνίστριες του 1821

5. Τα όπλα της Επανάστασης του 1821

6. Σημαντικοί τόποι της Επανάστασης του 1821

7. Τα πλοία της Επανάστασης του 1821

8. Ο κλήρος στην Επανάσταση του 1821

9. Μνημεία μνήμης του 1821

10. Η Επανάσταση του 1821 στα Μουσεία

11. Πίνακες εμπνευσμένοι από το 1821

12. Δημοτικά τραγούδια για το 1821

13. Padlet (Οι σημαίες των Ελλήνων του 1821)
04

09

12

16

25

30

40
48

56

68

79

97

103
Comic Panel 1
1. Φιλελληνισμός Φιλέλληνες
Συνεργάστηκαν οι μαθητές:
Δελλή Αγγελική
Καχρίλα Ελευθερία
Παράσχος Χρήστος
Φιλελληνισμός
Ως ιδεολογικό και πολιτικό κίνημα και ως λογοτεχνικό ρεύμα, αυτή η αγάπη των ξένων αλλά και η δηλούμενη εύνοια και το ενδιαφέρον υπέρ των ελληνικών θέσεων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με ηθική και υλική συμπαράσταση, καθιερώθηκε να λέγεται Φιλελληνισμός.  

Ο Φιλελληνισμός αναπτύχθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική δείχνοντας εξαιρετική συμπάθεια προς τους Έλληνες καθώς και οτιδήποτε ελληνικό. Προσέφερε σημαντική βοήθεια στην ελληνική υπόθεση, αφενός με την αποστολή χρημάτων, εφοδίων και εθελοντών και αφετέρου ασκώντας πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να προχωρήσουν σε μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους Έλληνες επαναστάτες.

Οι κύριες αιτίες του φιλελληνισμού ήταν :
1. Ο κλασικισμός και ο θαυμασμός προς την αρχαία Ελλάδα, οι αναμνήσεις της Αρχαιότητας, τις οποίες ανακαλούσε ο αγώνας των Ελλήνων, οι οποίοι θεωρούνταν απόγονοι εκείνων που δημιούργησαν τον Δυτικό πολιτισμό.

2. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της Ελληνικής Επανάστασης θεωρήθηκε από πολλούς, λόγω της θρησκευτικής διαφοράς μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, αγώνας των καταπιεσμένων Χριστιανών απέναντι στους κατακτητές τους Μουσουλμάνους, ένας πόλεμος του σταυρού εναντίον της ημισελήνου.

3. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός, ό,τι απέμεινε από τη Γαλλική Επανάσταση, και η αντίσταση προς κάθε αντιδραστική κίνηση (Παλινόρθωση στη Γαλλία, Ιερή Συμμαχία)

4. Το εθνικό στοιχείο της Ελληνικής Επανάστασης, το γεγονός δηλαδή ότι επρόκειτο για την εξέγερση ενός λαού που επιχειρούσε με σκληρές θυσίες να επιτύχει την εθνική του αποκατάσταση.
Φιλέλληνες
Οι Φιλέλληνες βοήθησαν σημαντικά την Ελληνική Επανάσταση. Όχι μόνο με τα γραπτά, τις ιδέες και τις απόψεις τους, αλλά, κάποιοι, και με τη ζωή τους. Πολλοί Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Πολωνοί, Ελβετοί και Άγγλοι, συμμετείχαν ενεργά στον ένοπλο αγώνα, παίρνοντας μέρος σε μάχες εναντίον των Τούρκων.

Στους Φιλέλληνες συγκαταλέγονταν ρομαντικοί διανοούμενοι, πολιτικοί, έμποροι, τραπεζίτες, λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας, στρατιωτικοί και κυνηγημένοι επαναστάτες.

Η πρώτη αποστολή φιλελλήνων έφτασε στην επαναστατημένη Ελλάδα τον Ιούνιο του 1821, με έξοδα του Δημήτριου Υψηλάντη. Το πρώτο Τάγμα των Φιλελλήνων συγκροτήθηκε τον Μάιο του 1822 και συμμετείχε στη μάχη στο χωριό Πέτα της Άρτας, όπου, όμως, είχε τεράστιες απώλειες και διαλύθηκε.

Πολλές φιλελληνικές επιτροπές ιδρύθηκαν στη Γαλλία και την Αγγλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, που στρατολογούσαν μέλη και βοηθούσαν τον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία.

Μέλη των επιτροπών αυτών ήταν και σημαντικοί διανοούμενοι, όπως ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ και ο Άγγλος νεαρός ποιητής λόρδος Μπάιρον.
PrevNext