Book Creator

ΦΟΥΡΟΓΑΤΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

by ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Pages 8 and 9 of 12

Loading...
Σεμινάριο στην Πορτογαλία
Loading...
Loading...
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Μικρές δράσεις με μεγάλες επιπτώσεις
Loading...
Στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+, Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον και Πολιτισμός που υλοποιεί η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, η εκπαιδευτικός της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, Ελένη Δεσποτίδου συμμετείχε στο σεμινάριο Environmental Education – Small Actions with Big Impacts.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, 22-26 Νοεμβρίου 2021.
Διοργανωτής του σεμιναρίου ήταν ο φορέας Cultivating Futures, ένας διεθνής πάροχος εκπαίδευσης που ειδικεύεται στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών, προωθώντας, υποστηρίζοντας και παρέχοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες σύμφωνα με τις αρχές Erasmus + και το πλαίσιο ET 2020 για συνεργασία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Οι δραστηριότητες κατάρτισης περιλάμβαναν πλήρη αλληλεπίδραση και ενσωμάτωση των συμμετεχόντων. Ως εκ τούτου, παραδίδονται σε μια φιλική και εμπνευσμένη ατμόσφαιρα. Η μέθοδος που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι ο συνδυασμός: εμπειρικής προσέγγισης, περιπτωσιολογικών μελετών, ομαδικής εργασίας, επισκέψεων πεδίου, θεματικών προσομοιώσεων, χρήσης των λεγόμενων εργαλείων του μυαλού και συζήτησης.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από Ισπανία, Πολωνία, Κροατία, Φιλανδία και Ελλάδα.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκε επιστημονικό υπόβαθρο σχετικά με την έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης, τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και της Ρύπανσης, καθώς και λύσεις με υιοθέτηση στάσης ενεργού και συνειδητοποιημένου πολίτη, από την εισηγήτρια Joana Conde, βιολόγο με ειδίκευση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Τα θεωρητικά ζητήματα επικεντρώθηκαν σε βασικές έννοιες και στρατηγικές για εφαρμογή σε διαφορετικά σχολεία και τάξεις. Τα πρακτικά μέρη του μαθήματος είχαν σχέση με την εμπειρία και τις ανάγκες της ομάδας και βασίστηκαν σε συλλογικές δράσεις. Επίσης διερευνήθηκαν και συζητήθηκαν διαφορετικές στρατηγικές. Οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν στην προσπάθεια εφαρμογής της εκπαίδευσης για την Αειφορία σε διαφορετικούς κλάδους. Τέλος, έγινε αναστοχασμός και αξιολόγηση στα μαθησιακά αποτελέσματα.
Παροχή γνώσεων στους εκπαιδευτικούς στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη:
-Έννοιες της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας
-Τεκμηριωμένες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα
-Σημασία της αποδοτικής χρήσης των φυσικών και μεταποιημένων πόρων και της ελαχιστοποίησης της ρύπανσης και της παραγωγής αποβλήτων
-«Πρακτικές» δραστηριότητες upcycling (δημιουργική επαναχρησιμοποίηση) χαμηλού προϋπολογισμού. Οι δραστηριότητες αυτές με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών θα λειτουργήσουν ως αφετηρία για συνεχείς εργασίες ευαισθητοποίησης των παιδιών και των νέων σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα·
-Ο αντίκτυπος κάθε δράσης στο περιβάλλον
-Δύο είδη οικονομίας: γραμμική και κυκλική οικονομία και κατανόηση του κύκλου ζωής των καταναλωτικών αγαθών
-Τα 6 R’ του περιβάλλοντος (Ξανασκεφτείτε, Απορρίψτε, Μειώστε, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, Σήψη/Κομποστοποίηση) ως εργαλείο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Προώθηση της έρευνας, της ανταλλαγής και της εφαρμογής δημιουργικών στρατηγικών που προάγουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε εκπαιδευτικό πλαίσιο:
-Εκπαιδευτικά εργαλεία και πόροι, συμπεριλαμβανομένων τεκμηριωμένων πληροφοριών, στατιστικών, βίντεο και πρακτικών ασκήσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσαρμόσουν στο πλαίσιό τους
-Δημιουργία δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και χρήση τους σε εκπαιδευτικό πλαίσιο εντός και εκτός της τάξης
-Προβληματισμός σε μεγάλες ομάδες και υποομάδες, ανάλογα με τους θεματικούς τομείς και το μορφωτικό τους επίπεδο, σχετικά με τις καλύτερες στρατηγικές για τα παιδιά και τους νέους να βιώσουν και να αποκτήσουν δεξιότητες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Οι εκπαιδευτικοί εμβάθυναν στο θέμα της μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος και συμμετείχαν ενεργά σε διαφορετικές δράσεις-πρακτικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που οδηγούν σε αλλαγή στάσης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχαν σε πρόγραμμα Μείωσης των τροφικών αποβλήτων της ΜΚΟ Lumiar. Επισκέφτηκαν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Olivais και ξεναγήθηκαν στους χώρους των εργαστηρίων και των κήπων με ενδημικά οικόσιτα ζώα και φυτά. Επισκέφτηκαν το Oceanario (Ενυδρείο) της Λισαβόνας όπου παρατήρησαν και μελέτησαν τη βιοποικιλότητα και τους κινδύνους της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα, στη εξαφάνισης ειδών καθώς και στις επιπτώσεις αυτών. Επίσης πραγματοποίησαν επίσκεψη σε Σχολείο Δημιουργικής Απασχόλησης με Αειφορική κατεύθυνση, για μαθητές δημοτικού σχολείου και ώρες λειτουργίας 7-9π.μ. και 5-8μ.μ. Τέλος υλοποίησαν δράση καθαρισμού παραλίας στο Cascais και μελέτησαν τα αποτελέσματα. Οι εκπαιδευτικοί αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες και πήραν ιδέες και υλικό προς εφαρμογή στα σχολεία της χώρας τους, ώστε με τη σειρά τους να εμπνεύσουν και να δώσουν στους μαθητές τους ιδέες, τρόπους και ‘εργαλεία’ για δράση και αλλαγή, σε τοπικό και στη συνέχεια σε παγκόσμιο επίπεδο, προς μια Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Loading...
Comic Panel 1
Loading...
Comic Panel 1
Loading...
Δράσεις για το Κλίμα - Φουρόγατος Δεκεμβρίου 2021
Loading...
Ακραία καιρικά φαινόμενα όσο επιμένουμε στα ορυκτά καύσιμα
Loading...
Οι αλλεπάλληλοι πρωτοφανείς καύσωνες που συνοδεύονται κι από μεγάλες πυρκαγιές αφορούν και τη χώρα μας αλλά και τα Χανιά. Παρά τη λυσσαλέα άρνηση της Κλιματικής Κρίσης από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα, η Κλιματική Κρίση είναι εδώ και τη ζούμε και δε μπορούν πλέον να την κρύβουν, όπως έκαναν με τις μελέτες ακόμη και δικών τους (πετρελαϊκών εταιρειών) επιστημόνων.            Ζούμε λοιπόν και στα Χανιά όχι μόνο τους καύσωνες αλλά και τη μεγαλύτερη άνοδο θερμοκρασίας (+2,26 βαθμοί Κελσίου) πανελλαδικά σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, Κι αν με βάση τα στοιχεία της Μελέτης του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος του Δήμου Χανίων οι καύσωνες στα Χανιά είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2000 (από 3 καύσωνες κατά μέσο όρο το χρόνο είχαν φτάσει τους 8 τη δεκαετία 1990-2000), φέτος πλέον σπάμε κάθε ρεκόρ, καθώς μετρήσαμε 6 καύσωνες μόνο το Μάιο και Ιούνιο, χωρίς να προσθέσουμε κι εκείνους του Ιουλίου και του Αυγούστου που διανύουμε!
            Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Άμεσα πρέπει να εγκαταλειφθούν όλα τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να μπει χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε όλους τους σταθμούς ενέργειας και αντικατάστασής τους με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
            Παράλληλα, πρέπει να προστατέψουμε και να αυξήσουμε τα δέντρα, τους χώρους πρασίνου και τα δάση, μιας και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, προσφέρουν σκιά και δροσιά, κάτι που τώρα συνειδητοποιούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι.
5 σημεία για το κλίμα και την ενέργεια
1. Η Κλιματική Κρίση είναι υπαρκτή κι επικίνδυνη, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά. Είναι η πρόκληση της εποχής μας.
2. Συνεπώς, επείγει η αντιμετώπισή της με προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, εγκατάλειψη ορυκτών καυσίμων, εξοικονόμηση ενέργειας και στροφή στις ΑΠΕ.
3. Η αναγκαία στροφή στις ΑΠΕ πρέπει να γίνει χωρίς καταστροφή της φύσης και μνημείων, σε μικρά μεγέθη, αποκεντρωμένα και με έλεγχο από τις τοπικές κοινωνίες.
 4. Προτείνουμε λοιπόν ΑΠΕ σε όλα τα δημόσια κτήρια, τοπικές και δημοτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας.
5. Κυβέρνηση και Περιφέρεια θα πρέπει να παρουσιάσουν χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) στα ενεργειακά εργοστάσια της Κρήτης (Ξυλοκαμάρα, Λινοπεράματα, Αθερινόλακκος), διασφαλίζοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας όσο και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές χωρίς καταστροφή της φύσης και υπό δημόσιο τοπικό έλεγχο.
Loading...
Βίντεο από δράση στην Πλατεία Αγοράς των Χανίων για την Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα, στα πλαίσια των διεθνών κινητοποιήσεων, στις 6 Νοεμβρίου 2021
Loading...
Εικόνα δεξιά: Απεικόνιση από το Πανεπιστήμιο του Reading του Ηνωμένου Βασιλείου της αύξησης της θερμοκρασίας στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια (μπλε ψυχρή θερμοκρασία - κόκκινο άνοδος θερμοκρασίας)
Comic Panel 1

You've reached the end of the book

Read again

Made with Book Creator