Book Creator

ΦΟΥΡΟΓΑΤΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

by ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Pages 6 and 7 of 12

Loading...
Σεμινάριο στη Σουηδία
Loading...
Loading...
Η φύση ως μια φανταστική τάξη για μάθηση
Loading...
Η Σοφία Γαροφαλάκη συμμετείχε σε πολυήμερο Σεμινάριο (Δομημένο Κύκλο Μαθημάτων) με θέμα «Nature as a fantastic classroom for learning» («Η φύση ως μια φανταστική τάξη για μάθηση») στο Brokind / Linkopingτης Σουηδίας, την από τις 15 έως τις 20.08.2021.
Διοργανωτής του Σεμιναρίου ήταν o OUTDOORED.EU. Ο φορέας αυτός από το 2001 παρέχει πιστοποιημένη εκπαίδευση υψηλής ποιότητας βασισμένη σε εκμάθηση στον πραγματικό κόσμο και σε υπαίθριες δραστηριότητες εκμάθησης.Οι υπεύθυνοι του σεμιναρίου (Marketa Dvorakova, Dusan Bartunek, Petra Koppova) είναι έμπειροι επαγγελματίες και καθηγητές στα Πανεπιστημιακά Προγράμματα Υπαίθριας Εκπαίδευσης και Εκμάθησης στην Ευρώπη. Τα μαθήματά τους πραγματοποιούνται στη Σουηδία,την Τσεχία και την Πορτογαλία.
Στο Σεμινάριο συμμετείχαν άτομα από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία.
Δραστηριότητες:
-Επίσκεψη σε δημοτικό σχολείο στο Linkoping.
-Μπάνιο στην λίμνη.
-Κάναμε κανό στην λίμνη.
-Πεζοπορία σε δάσος.
-Επίσκεψη σε σπηλιά.
-Βόλτα στην παλιά πόλη του Linkoping.
-Μαγειρέψαμε σούπα και πλάσαμε ψωμί στο δάσος.Φτιάξαμε ετικέτες ονόματος από ξύλο.
-Στο τέλος του σεμιναρίου χωριστήκαμε σε ομάδες και παρουσιάσαμε με θεατρικό τρόπο σημαντικές στιγμές μέσα στην εβδομάδα.
Εντυπώσεις - παρατηρήσεις:
Το μέρος που πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο ήταν το καταλληλότερο για δραστηριότητες στην φύση μιας και ήταν μέσα σε ένα δάσος και δίπλα σε λίμνη. Η φιλοξενία στο Μπροκιντ της Σουηδίας ήταν εξαιρετική και μου δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξω εμπειρίες και γνώσεις με άτομα από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Το πρόγραμμα ήταν εξ ολοκλήρου σε υπαίθρια βάση με ελάχιστες διαλέξεις, οπότε η γνώση ερχόταν σε εμπειρικό επίπεδο και όχι απλά θεωρητικό. Σε κάποιες δραστηριότητες ξεπεράσαμε τα όρια μας, πάντα με ασφαλή τρόπο, γίναμε πιο ευέλικτοι, δημιουργικοί,και με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Ολοκληρώνοντας το σεμινάριο έμαθα ότι αν είσαι ένας καλός εκπαιδευτής στην υπαίθρια εκπαίδευση, θα είσαι σίγουρα και καλός εκπαιδευτής σε μια τάξη. Επίσης, σαν εκπαιδευτικός πρέπει να είσαι αυθεντικός, δίνοντας βαρύτητα στο ερώτημα «ποιος είσαι;» και όχι στο ερώτημα «πώς το κάνεις;», και κάθε λεπτό να ξέρεις τον στόχο σου.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Loading...
Σοφία Γαροφαλάκη

Δείτε περισσότερα στο ιστολόγιο του προγράμματος
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Loading...
Σεμινάριο στην Ισπανία
Loading...
Loading...
Loading...
Διδασκαλία της Κλιματικής Αλλαγής και της Αειφόρου Ανάπτυξης
Loading...
Στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+ Κλίμα, Περιβάλλον και Πολιτισμός που υλοποιεί η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων η εκπαιδευτικός της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου Μπάσιου Ανδριάνα συμμετείχε στο σεμινάριο Teaching Climate Change and Sustainable Development.
 Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας από 22-26 Νοεμβρίου 2021.
Διοργανωτής του σεμιναρίου ήταν ο φορέας  iDevelop, που είναι ένας διεθνής πάροχος εκπαίδευσης και ειδικεύεται στην ανάπτυξη επαγγελματιών που εργάζονται στον εκπαιδευτικό τομέα, προωθώντας, υποστηρίζοντας και παρέχοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες σύμφωνα με τις αρχές Erasmus + και το πλαίσιο ET 2020 για συνεργασία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Οι δραστηριότητες κατάρτισης περιλαμβάνουν πλήρη αλληλεπίδραση και ενσωμάτωση των συμμετεχόντων. Ως εκ τούτου, παραδίδονται σε μια φιλική και εμπνευσμένη ατμόσφαιρα. Η μέθοδος που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι ο συνδυασμός: εμπειρικών στοιχείων, προσέγγισης εργαστηρίου, μελετών περίπτωσης, ομαδικής εργασίας, θεματικών προσομοιώσεων, χρήσης των λεγόμενων εργαλείων του μυαλού και συζήτησης.
 Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από Βέλγιο, Πολωνία, Ιταλία, Βαυαρία και Ελλάδα.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκε εκτενές επιστημονικό υπόβαθρο σχετικά με τις έννοιες της Κλιματικής Αλλαγής και της Αειφόρου Ανάπτυξης από την εισηγήτρια Ana Rueda, καθηγήτρια STEM στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης. Το μάθημα είχε το πρακτικό μέρος, ενώ τα θεωρητικά ζητήματα επικεντρώθηκαν σε βασικές έννοιες και στρατηγικές για εφαρμογή σε διαφορετικά σχολεία και τάξεις. Τα πρακτικά μέρη του μαθήματος είχαν σχέση με την εμπειρία και τις ανάγκες της ομάδας και βασίστηκαν σε συλλογική εργασία, τόσο ως εργασία σε ζευγάρια όσο και ως ομαδική εργασία. Διερευνήθηκαν και συζητήθηκαν διαφορετικές στρατηγικές. Οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν στην προσπάθεια εφαρμογής αυτού του θέματος σε διαφορετικούς κλάδους. Τέλος, έγινε αναστοχασμός σχετικά με τα μαθησιακά αποτελέσματα και μια συνεδρία αξιολόγησης.
 Μαθησιακά αποτελέσματα ήταν τα εξής:
-Ανάπτυξη των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των συμμετεχόντων που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα
-Αυξημένη γνώση της μεθοδολογίας και ένα πλαίσιο για τη διδασκαλία της Κλιματικής Αλλαγής
-Βαθύτερη κατανόηση της Αειφορίας και της Κλιματικής Αλλαγής και του τρόπου προσέγγισης στην τάξη
-Βελτιωμένη αίσθηση διεθνούς συνεργασίας
-Δημιουργία ασκήσεων, σχεδίων μαθημάτων και άλλου υλικού
-Γνώση τρόπων με τους οποίους τα επιτεύγματα των μαθητών μπορούν να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν στο θέμα
-Ευρύτερη κατανόηση πρακτικών, πολιτικών και συστημάτων για την εκπαίδευση στο περιβάλλον και την αειφορία στην Ευρώπη
-Αυξημένη ευαισθητοποίηση για τη σχέση μεταξύ περιβαλλοντικών και κοινωνικών φαινομένων
-Γνώση πρακτικών εργαλείων κατάλληλων για τη διδασκαλία του αντικειμένου, συμπεριλαμβανομένων οπτικών εργαλείων, Διαδικτύου και πολυμέσων
Οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στην πόλη όπου έμαθαν ιστορικές πληροφορίες από καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην αναπαλαίωση ιστορικών μνημείων. Επίσης πραγματοποίησαν επίσκεψη στο κολλέγιο Safa Reyes-Escuelas Profesionales Sagrada Familia, σχολείο που περιλαμβάνει μαθητές από 3 ετών ως και την ηλικία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτήριο έχει έντονα περιβαλλοντική κατεύθυνση καθώς λειτουργεί ενεργειακά αυτόνομα με φωτοβολταϊκά πάνελς στη σκεπή, πραγματοποιεί εργασίες όπως κατασκευή υδροπονικών κήπων με συνδυασμό φωτοβολταϊκών, δημιουργία mandala garden,κατασκευή ενεργειακά αυτόνομου σπιτιού ως εργασία από τους μεγαλύτερους σπουδαστές, εργαστήρια παρασκευής σαπουνιού από χρησιμοποιημένα λάδια, παρασκευή αιθέριων ελαίων με αποστακτήρα κ.ά. Οι εκπαιδευτικοί αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες και πήραν ιδέες και υλικό προς εφαρμογή στα σχολεία της χώρας τους ώστε να εξηγούν καλύτερα στους μαθητές θεωρητικά αλλά και πρακτικά την έννοια της Κλιματικής Αλλαγής και της Βιώσιμης Ανάπτυξης για έναν πιο οικολογικά ισορροπημένο πλανήτη

Δείτε περισσότερα και στο ιστολόγιο του προγράμματος



Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Loading...