Book Creator

Srećko Listeš, Vidina poezija

by Sanja Miloloža

Cover

Loading...
Loading...
Mrežna edicija Društva profesora hrvatskoga jezika Obljetnice
uz 60. obljetnicu smrti Viktora Vide
Loading...
Srećko Listeš
Loading...
Vidina poezija
Loading...
ur. Sanja Miloloža
Loading...
Loading...
Društvo profesora hrvatskoga jezika
o 60. spomendanu pjesnika
Viktora Vide

Za nakladnika:
Branimir Romac,
predsjednik DPHJ-a
Glavna urednica
mrežne edicije Obljetnice:
Sanja Miloloža

Stihove kazuje:
red. prof. art.
Joško Ševo
Fotografije:
Srećko Listeš
Sanja Miloloža
mrežna arhiva DPHJ-a
Mrežna prilagodba, lektura i korektura:
Sanja Miloloža

U Zagrebu
25. rujna 2021.


Srećko Listeš
Mrežna edicija OBLJETNICE
Vidina poezija
uz 60. spomendan pjesnika Viktora Vide
Uredila i mrežno prilagodila Sanja Miloloža

Zagreb, 25. rujna 2021.
4
Comic Panel 1
S a d r ž a j
Sanja Miloloža, Predgovor Vidine poezije Srećka Listeša

Srećko Listeš, Vidina poezija

Joško Ševo,
Kako zvuči Vidina poezija


Bilješka o kazivaču stihova

Bilješka o autoru
6
7
30

Anđeo mrtvih
Sužanj vremena
Otrovane lokve
Svemir osobe
32
33
34
35
36
37
Rođen sam u Kotoru, velikoj smeđoj tvrđavi, ali, kad me pitaju za zavičaj, kao što prsti traže i otkidaju najljepši cvijet, moja duša odabire Perast. On je grad duše, tužno veselje duše, kao njegovi vrtovi s ružama, koji raduju oči. On mi je zarana ispunio duh vedrinom, kao zdenac, u kojem se prelamaju zrake. U njemu sam već u djetinjstvu nazreo nužni red sklada, odazive nevidljive geometrije među stvarima.

(Zavičaj)Viktor Vida
Predgovor Vidinoj poeziji Srećka Listeša
Piše Sanja Miloloža, prof., glavna urednica portala DPHJ-a

Pjesnički opus Viktora Vide osobito je u fokusu dr. sc. Srećka Listeša kojemu je bila izričita želja ostaviti trag o djelu i sudbini te iznimne pjesničke pojave u hrvatskoj (emigrantskoj) književnosti. Nažalost, u školskim je čitankama nedovoljno zastupljen (a razlozi su u 20. stoljeću ponajprije bili ideološki s obzirom na društveno-povijesni kontekst u kojemu je Vida stvarao dok ih u 21. stoljeću teško možemo pronaći; da prof. dr. sc. Nada Babić nije uvrstila pjesmu Zbogom, kućo bijela u svoje čitanke, baš kao Baladu o pčelama Rajmunda Kuparea, vjerojatno bismo se u školskoj nastavi vrlo teško susreli s pjesmama tih pjesnika), a slična je sudbina kao školskih autora i Ive Lendića, Rajmunda Kuparea ili Antuna Bonifačića (o čijem se radu u školi neće učiti ponajprije zbog političke funkcije koju je obnašao u NDH, a ne zbog sumnjive vrijednosti njegova književnoga rada).

Kao i Ivana Brlić-Mažuranić, i Viktor Vida oduzeo je sebi život. Depresija kao mentalno stanje senzibilnih duša zna polučiti kobne posljedice, no o tome se premalo otvoreno govori. U školskom kontekstu, gdje od književnika i njegovih likova i ideja učimo o životnim obrascima uspoređujući ih sa svojim iskustvom, književnici samoubojice ne čine se, na prvu, najpoželjnijim izborom. No tko bi na sebe preuzeo odgovornost da se zbog "škakljive" biografije genijalaca odrekne genijalnih djela tih istih genijalaca? Život pojedinca definitivno možemo podijeliti u faze i svaka od njih može ili čak treba ostaviti svoj trag. Kakav trag, u kojemu kontekstu, s kojim posljedicama i koji je od njih primjeren za škole i koje škole, o tome bi se dalo raspravljati. Međutim, jedno je sigurno: hrvatskim pjesnicima kršćanske provenijencije treba se dati primjereno mjesto u kulturi hrvatskoga naroda i, dakako, razgovarati o njihovim pjesmama i u školi. Poetski egzistencijalist Viktor Vida, smatra viši savjetnik AZOO-a za hrvatski jezik dr. sc. Srećko Listeš, a s njim se potpuno slažem, to svakako zaslužuje. Zato je Društvo profesora hrvatskoga jezika odlučilo objaviti ovo izdanje u povodu 60. spomendana Viktora Vide, a e-knjigu u mrežnoj ediciji Obljetnice objavljujemo s godinom dana zakašnjenja iz jednostavnoga razloga: 2020. novi portal DPHJ-a ni njegova mrežna izdanja još nisu bila utemeljena.

Pjesniče, iako u domovini koju si toliko ljubio nisi mogao živjeti, nadamo se da će to umjesto Tebe činiti Tvoji stihovi koje ovdje kazuje dramski umjetnik red. prof. art. Joško Ševo. Hvala mu što se pridružio svojim umjetničkim snagama stvoriti ovo izdanje.
6
PrevNext