Book Creator

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

by οι μαθητές του Στ΄2

Cover

Loading...
Loading...
Ο δρόμος έχει την δική του
ιστορία ...
Loading...
Οκτώβριος 2023
Loading...
2ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου
ΤΜΗΜΑ: Στ΄2
Loading...
Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Το Μοσχάτο είναι νότιο προάστιο της Αθήνας, δημοτική ενότητα και έδρα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.
Οριοθετείται δυτικά από τον Κηφισό και ανατολικά από την τεχνητή κοίτη του Ιλισσού, ενώ νοτίως βρέχεται από τον Φαληρικό όρμο. Το βόρειο τμήμα του διασχίζουν οι γραμμές του Ηλεκτρικού και η οδός Πειραιώς που χωρίζουν την περιοχή κατοικίας από τη βιομηχανική περιοχή του Μοσχάτου, η οποία περιλαμβάνει βιοτεχνίες υποδημάτων, ενδυμάτων, τροφίμων, κεραμικών και οικοδομικών υλικών.

Η Iστορία του Μοσχάτου
ξεκινάει αμυδρά από την προϊστορική εποχή για να γίνει πιο συγκεκριμένη στους κλασσικούς χρόνους, από τους οποίους τα σχετικά αρχαιολογικά ευρήματα δεν είναι ευκαταφρόνητα. Στη συνέχεια η μεγάλη σκοτεινή περίοδος που εκτείνεται ως τους νεότερους χρόνους, περιμένει εκείνους που θα τη φωτίσουν.Γεωλογικά, το Μοσχάτο κυριολεκτικά «αναδύθηκε» από τα νερά του Σαρωνικού.
∞από τη σελίδα του Δήμου
Κατά τα προϊστορικά χρόνια και ως την εποχή του Θεμιστοκλή (5ος αιώνας π.Χ.) ο Πειραιάς ήταν νησί, μια περιοχή αποκομένη από μια αβαθή θαλασσινή λωρίδα που άρχιζε από το σημερινό Ν. Φάληρο και κατέληγε στην περιοχή του Ι. Ν. Αγ. Διονυσίου, στα δυτικά του πειραϊκού λιμανιού.Ο Κηφισός είχε τις εκβολές του μέσα στο αρχαίο λιμάνι του Κάνθαρου, το σημερινό εμπορικό λιμάνι. Για ν’ αποφευχθεί όμως η επίχωση του λιμανιού, οι Αθηναίοι οδήγησαν τις εκβολές του ποταμού στην παραλία του σημερινού Μοσχάτου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτερη πρόσχωση του φαληρικού όρμου.Με τη γεωλογική εκείνη μεταβολή ο κοίλος φαληρικός όρμος κατακλύστηκε προοδευτικά από τα φερτά υλικά του ποταμού και των χειμάρρων και από εκείνη την περίοδο μπορούμε να κάνουμε πια λόγο για την εμφάνιση και το σχηματισμό του Μοσχάτου. Οι διάφορες και ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις αρχαιοτήτων που έγιναν κατά καιρούς στο χώρο του δήμου του Μοσχάτου δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι κατά την αρχαιότητα το Μοσχάτο είχε κατοικηθεί και αποτελούσε τμήμα ή οικισμό κάποιου δήμου της αρχαίας Αθήνας.
Από την εποχή της ρωμαϊκής Εγνατίας μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί πολλοί δρόμοι που συνδέουν τόπους μεταξύ τους και βοηθούν τους ανθρώπους στην επικοινωνία.
    Αρχικά η ονοματοδοσία εξυπηρετούσε πρακτικούς λόγους και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως σε πολλά χωριά οι δρόμοι δεν είχαν ονόματα μέχρι λίγα χρόνια πριν, αφού οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους
Παλιότερα, οι δρόμοι έπαιρναν το όνομά τους από ένα τοπωνύμιο ,από τον τόπο κατοικίας κάποιου πασίγνωστου προσώπου κ. λ. π
Στα επόμενα χρόνια με την ανάπτυξη των πόλεων- εξαιτίας της αύξησης των κατοίκων- και τη χάραξη νέων δρόμων βλέπουμε σημαντικά πρόσωπα από το χώρο της Πολιτικής ,της Επιστήμης, των Καλών Τεχνών να δίνουν το όνομά τους στους δρόμους. αφού έτσι δινόταν η δυνατότητα απόδοσης τιμής σε ένα πρόσωπο με σημαντική προσφορά.
Για τα ονόματα των δρόμων αποφασίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το δημοτικό Συμβούλιο .Τα μέλη του είναι ο πρόεδρος, ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί Σύμβουλοι. Μερικές φορές η πρόταση για ονομασία ή μετονομασία γίνεται ύστερα από σχετικό αίτημα των κατοίκων με τη συλλογή υπογραφών .

Ας γνωρίσουμε την ιστορία από κάποιους δρόμους της πόλης μας...


οι δρόμοι μας....
οδός Κανάρη:
Γιώργος Μάξιμος Δ.

οδός Μιαούλη:
Άγγελος Παναγιώτης Ζ.

οδός Χ. Μούσκου:
Σοφία -Χαραλαμπία Κ.

οδός Ιλισσού:
Νίκος Κ.

οδός Ρήγα Φεραίου:
Λυδία Κ.

οδός Καποδιστρίου:
Γιάννης Λ.

οδός Σολωμού:
Ήρα Λούζη

οδός Μακρυγιάννη:
Αμέλια Μ.-Μαρία Ξ.

οδός Κυνουρίας:
Άννα Μαρία Ορ.

οδός Πλάτωνος:
Νικηφόρος Π.

οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης:
Φίλια Π.

οδός Φλέμιγκ:
Καλλιρόη Ρ.

οδός Λάμπρου Κατσώνη
Ηρώ Μπ.-Ορέστης Ρ.

οδός Καλαβρύτων:
Αγγέλικα Τσ.

οδός Πυρρή:
Δήμητρα Τσιθ.

οδός Αγίου Κωνσταντίνου:
Αιμιλία Φ.

 ΟΔΟΣ ΚΑΝΑΡΗ-ΜΟΣΧΑΤΟ

  Η οδός που μένω είναι η Κανάρη. Πήρε το όνομά
της από τον Κωνσταντίνο Κανάρη.

 

  Ο Κωνσταντίνος Κανάρης (Ψαρά, 1793 – Αθήνα, 2
Σεπτεμβρίου 1877) ήταν Έλληνας επαναστάτης, σπουδαία μορφή του ναυτικού αγώνα
κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και μετέπειτα ναύαρχος και πολιτικός, ο
οποίος διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ένα διάστημα 33,5 ετών
(1844, 1848-49, 1864, 1864-65 και 1877) και για 2 χρόνια και 3 μήνες συνολικά.

Γιώργος -Μάξιμος
ο Κων/νος Κανάρης
η οδός Κανάρη σήμερα
ΟΔΟΣ ΜΙΑΟΥΛΗ
ΜΟΣΧΑΤΟ

Στο βορειοανατολικό τμήμα του Μοσχάτου, παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές του τρένου βρίσκεται η οδός Μιαούλη. Ξεκινά από τον σταθμό του τρένου και καταλήγει στον ποταμό Ιλισσό. Πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε στην Ύδρα στις 20 Μαΐου του 1769 και πέθανε στον Πειραιά στις 11 Ιουνίου του 1835. Ασχολήθηκε με τη ναυτιλία αποκτώντας σημαντική περιουσία, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 ανέλαβε την αρχηγία του ελληνικού στόλου, συμμετέχοντας με επιτυχία σε πλήθος ναυμαχιών. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια επιλέχθηκε από τη βαυαρική Αυλή ως ένας από τους τρεις Έλληνες που θα παρέδιδαν το στέμμα και το σχετικό ψήφισμα στον νεαρό τότε Όθωνα, μαζί με τους Δημήτριο Πλαπούτα και Κωνσταντίνο Μπότσαρη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ανέλαβε διάφορα αξιώματα στην οθωνική κυβέρνηση αρχηγός του ναυτικού διευθυντηρίου, γενικός επιθεωρητής του στόλου, Σύμβουλος της Επικρατείας. Η προσφορά του τιμάται κάθε χρόνο στα Μιαούλεια, φεστιβάλ το οποίο είναι αφιερωμένο στη στρατιωτική δράση του κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (1821-1827).

Άγγελος Παναγιώτης
PrevNext