Book Creator

Minun elämäni kirja

by Irina Katajisto-Korhonen

Pages 4 and 5 of 37

Loading...
Ratkaisukeskeinen toimintatapa

Ratkaisukeskeisyys on asiakaslähtöinen työtapa, ja siitä puhutaan usein myös voimavarasuuntautuneena lähestymistapana. Ratkaisukeskeisyydessä olennaisia piirteitä ovat tavoitteellisuus ja tulevaisuuteen suuntautuminen, kuten myös voimavarojen ja toiveikkuuden esille tuominen. Ratkaisukeskeisyydessä ei tarjota valmiita ratkaisuja ongelmiin, eikä etsitä syitä ongelmille – sillä ongelmia voidaan ratkaista tietämättä syitä niihin. On hyvä tiedostaa, että ratkaisuvaihtoehtoja voi olla useita, ja työskentely voi tähdätä uusien näkökulmien löytämiseen. Asiakasta tuetaan hyödyntämään hänen voimavarojaan, kykyjään ja taitojaan, joiden avulla hän voi ratkaista käsillä olevia ongelmia.

Ratkaisukeskeisyydessä vuorovaikutus on avainasemassa. Yhteistyö muodostuu tasaveroisessa vuorovaikutuksessa, jossa olennaisena asiana on asiakkaan kuunteleminen ja arvostaminen. Yhteisen kielen käyttäminen – eli samojen sanontojen ja sanojen käyttö – edesauttaa usein asiakkaan kuulluksi tulemisen kokemista, jolla voi olla parantavia vaikutuksia. Vuorovaikutuksessa suunnataan huomio toivottuun tulokseen ja huomioidaan pienetkin edistymisaskeleet. Ratkaisukeskeisyydessä hyödynnetään dialogista työskentelytapaa, ja esimerkiksi avoimia kysymyksiä, sillä ne tukevat asiakkaan pohdintaa ja eri näkökulmien tutkimista. Lähestymistapana ratkaisukeskeisyys on hyvin joustava, sillä siinä voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisia menetelmiä asiakkaan voimaantumisen mahdollistamiseksi. Asiakkaalle ratkaisukeskeinen toimintatapa näyttäytyy prosessina, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Loading...
Loading...
Elämäntarinan työstäminen sopii hyvin ratkaisukeskeiseksi toimintatavaksi. Menneisyys nähdään enemmän voimavarana ja elämäntarinasta etsitään voimanlähteitä tulevaisuuden muutosten tueksi. Asiakkaan historiasta tutkitaan ajanjaksoja, jolloin hän on päässyt tavoitteisiinsa tai ongelmat ovat olleet hallinnassa; mitkä asiat ovat mahdollistaneet eteenpäin menemistä. Onnistumisten kokemusten tarkastelun avulla asiakas voi rakentaa myönteisempää käsitystä itsestään, lisäksi ratkaisukeskeisyys voi antaa asiakkaalle energiaa ja voimaantumisen kokemuksia. Ongelmia voidaan käsitellä myös lahjoina, joista on voinut seurata jotain hyvää, esimerkiksi uusia voimavaroja. Asiakkaan arvojen, ajattelutavan ja maailmankuvan kunnioittaminen on erittäin tärkeää ratkaisukeskeisessä elämäntarinatyöskentelyssä.