Book Creator

OLGA - Work in Progress

by Martin Sjardijn

Pages 2 and 3 of 1317

OLGA
een autobiografische roman over liefde, verdriet, gedichten, filosofie en kunst
work in progress

martin sjardijn
Loading...
“Dichten deed ik altijd al”, zegt Olga in een interview. “Mijn
romantische geest drijft al voorbij de einder sinds mijn bewustzijn. Als een Penelope kan ik ‘wevend’ en filosoferend wachten op een groot geluk.”

Loading...
Loading...
écrire c’est le dernier recours quand on a trahi

Annie Ernaux
Loading...
Martin Sjardijn 2023 - www.sjardijn.com - Foto's van schilderijen en tekeningen, Martin Sjardijn
Foto omslag, Jan Harm Bakhuys
Loading...
Loading...
écrire c’est le dernier recours quand on a trahi

Annie Ernaux
Loading...
Martin Sjardijn 2023 - www.sjardijn.com - Foto's van schilderijen en tekeningen, Martin Sjardijn
Foto omslag, Jan Harm Bakhuys
5 serie 198x olieverf op linnen
Weg

de wolken,
steeds de wolken
terwijl jij vertrekt
vogels zingen
terwijl jij vertrekt
en steeds
het wegstervend
vliegtuiggezoem
en het luiden
van kerkklokken
terwijl jij vertrekt
5 serie 198x olieverf op linnen
Voorwoord

Beste lezer, in het nu volgende boek leest u mijn belevingen en gedachten naar aanleiding van een liefdesrelatie met A. die ik Olga noem. Hoewel ik nog getrouwd was strekte de relatie zich uit over een periode van 8 jaar. Plotseling verbrak Olga onze relatie na een paar ernstige gebeurtenissen en liet niets meer van zich horen of zien. Ik moest het met herinneringen doen en begon te schrijven. Samen hadden we regelmatig op dichterspodia gestaan, maar met het schrijven van proza was ik niet vertrouwd. Olga had een aantal boeken en gedichtenbundels op haar naam staan. Gedurende de vele gesprekken die we voerden kreeg ik een inzicht in wat ze daarover in haar boeken had geschreven. Ik raakte daardoor geïnteresseerd in de spanning tussen fictie en werkelijkheid.
Praktisch schrijven is, net zoals de wetenschap, gericht op de materiële realiteit, terwijl het schrijven met daarbij fictie, grenzen opent naar de verbeelding, zoals ik die ken binnen de beeldende kunst. Olga werd alsnog mijn muze. Eindeloos bleef ze me motiveren en inspireren door de fijne en liefdevolle herinneringen die we samen beleefden. Het verdriet van de verbroken
relatie wist ik op deze wijze te sublimeren tot iets van betekenis. Al die jaren hadden we ons verdiept in kunst, wetenschap, technologie en filosofie, terwijl we elkaar vertelden over onze belevenissen vanaf onze jeugd en de gebeurtenissen daarvoor. In haar autobiografie deed Olga als oudste dochter van een groot katholiek gezin in de jaren vijftig en zestig, deels een fictief verslag van het benauwde dorpsleven in haar jeugd. Haar roman las ik in die periode fragmentarisch, want mijn belangstelling ging vooral uit naar haar mondelinge verhaal, dat ze me tijdens vele intieme gesprekken toevertrouwde.
Later tijdens het lezen van haar romans bemerkte ik de verschillen tussen haar mondelinge verhaal en haar schrijven. Op mijn beurt vertelde ik haar over de bronnen van de beeldende kunst en betrok haar bij mijn kunstprojecten. Halverwege onze relatie emigreerde Olga op latere leeftijd naar Frankrijk. Ik kon vanwege mijn werk, financiële redenen en verantwoordelijkheden naar mijn familie niet mee, zonder volledig van Olga afhankelijk te worden. Na een periode van een paar jaar op en neer reizen tussen Frankrijk en Nederland, verbrak Olga plotseling onze relatie en liet niets meer van zich horen. Ik besloot het gat van de verwijdering en het
verdriet van de verloren liefde op te vullen met schrijven over een bijzondere en liefdevolle periode, die ondanks het dramatische afscheid, veel heeft opgeleverd. Ik nam geen afscheid van de liefde maar laat deze voortbestaan in dit boek dat ik online ontwikkel. Onze liefde wordt zo van een levende liefde een levend boek.
Na een jarenlange periode van omzwervingen in de liefde en een aantal relaties die stuk liepen, kwam ik mijn vrouw uiteindelijk tegen. Ik was moe geworden van het zoeken naar een vrouw met wie ik rustig kon leven. Een viertal relaties waren stuk gelopen Ik was inmiddels dertig geworden. Mijn eerste vriendin had zelfmoord gepleegd, mijn tweede vriendin Marja was inmiddels overleden, Solveig, de derde, had haar zoon van 18 verloren door een ongelukkig pistoolschot van een vriendje en was inmiddels ook overleden, vriendin L. verliet me vlak voor mijn huwelijk met A. en was uiteindelijk na vele avonturen gelukkig getrouwd met de man van haar leven. Ik werd vader van twee kinderen. Na 35 jaar overviel me plotseling een verliefheid en raakte ik in de ban van een vrouw die me tot schrijven aanzette.

Martin Sjardijn 2024




PrevNext